צבי ויליגר מסביר כיצד יש לנהל עסקים ולהפוך אותם למצליחים

ניהול עסקים מכל סוג הוא אתגר מורכב מאוד, ובפרט במציאות הכלכלית של ימינו ובתנאים התחרותיים השוררים ברוב השווקים. אחת הדרכים להשביח את מיומנויות הניהול היא להיעזר בעצות והמלצות של מי שכבר עשה זאת בהצלחה – ודוגמה מצוינת לכך היא צבי ויליגר, מי שהוביל (ביחד עם יוסי, אחיו הצעיר) את חברת "וילי פוד" להיקפי מכירות של מאות מיליוני שקלים בשנה, ובנוסף גיבש עסקה שבמסגרתה נמכרה השליטה ביבואנית המזון תמורת קרוב ל-270 מיליון ש"ח.

תשומת לב לעובדים

המשאב החשוב ביותר בעסק, כל עסק, הוא המשאב האנושי. העובדים בכל הדרגים הם אלה שבסופו של דבר מייצרים את ההבדל בין חברה מדשדשת לבין חברה משגשגת, ובהתאם מאמין צבי ויליגר כי יש לטפח אותם ולתגמל אותם וכבסיס להכל לכבד אותם.

ישנן דרכים רבות להעניק תשומת לב לעובדים: ימי כיף כצ'ופר לעובדים מצטיינים, ימי גיבוש לכלל העובדים, מסלולי קידום פתוחים לכולם ומוגדרים היטב, מתנות קטנות בחגים, בימי הולדת וגם בלי סיבה (צעד שעלותו נמוכה ותועלתו גבוהה), דאגה לסביבת עבודה נעימה וכמובן קשב מצד הדרגים הניהוליים וכבוד לכל אדם באשר הוא.

מציאת שותפים נכונים לדרך

"וילי פוד" היא לכל הדעות סיפור הצלחה מרשים, אולם לפני שהקים אותה בשנת 1994 חווה צבי ויליגר כישלון צורב: השותפים שאותם הכניסו הוא ואחיו לחברה משפחתית שהקים אביהם משכו אותה לכיוונים אחרים מאלה בהם פסעה, חילוקי הדעות הפכו בלתי ניתנים לגישור ובסופו של דבר נאלצו האחים ויליגר לפרוש מהחברה שהייתה חלק בלתי נפרד מהמשפחה לאורך עשרות שנים.

צבי ויוסי השכילו להתאושש מהמשבר הלא פשוט, ובפרט להפיק לקח חשוב: חשוב מאוד לבחור בקפידה שותפים לדרך ולא להתפתות להצעות כספיות שאין מאחוריהן שותפות אמיתית ותפיסת עולם דומה.

למה צבי ויליגר לא מתרגש מ"לא"?

גם מתחריו ויריביו העסקיים של צבי ויליגר מסכימים כי הוא אשף בזיהוי הזדמנויות עסקיות, ועוד יותר מכך רב יכולות בכל הקשור למימושן של אותן הזדמנויות. ויליגר עצמו מסביר כי ה"סוד" פשוט להפליא: לא להתרגש מ"לא", שכן גם סירוב שנראה נחרץ הוא בסופו של דבר בסיס למשא ומתן ותמיד ניתן להפוך אותו לתשובה חיובית.

כשמזהים הזדמנות עסקית אמיתית ויוצאים מתוך נקודת הנחה זו, שכל "לא" הוא בסופו של דבר רק שלב בדרך ל"כן", קל יותר לממש את ההזדמנויות ולהשתמש בהן כקרש קפיצה להצלחה עסקית של ממש.

איזון נכון בין עבודה לפנאי

עוד מפתח רב חשיבות לניהול עסקים מצליחים הוא היכולת להרפות. כשבוחרים שותפים נכונים לדרך, וכשישנם עובדים מסורים ומיומנים בכל הדרגים קל יחסית לעשות זאת, ובעיקר חשוב לזכור דבר פשוט: איש עסקים שלא ישקיע בעצמו, כלומר יפנה זמן ואנרגיות לדברים חשובים נוספים בחיים מעבר לעבודה (במקרה של צבי ויליגר זו בעיקר המשפחה), ימצא עצמו תוך זמן קצר ללא המשאבים החיוניים לעמוד בעומסים המוטלים עליו – כך שגם אם בטווח הקצר העסק יצליח הרי שבסופו של דבר התוצאה תהיה הפוכה.